Ahududu (Frambuaz) - Raspberries

Frambuaz olarak da bilinen ahududu, gül ailesine mensup bir meyve olup tıpkı böğürtlen gibi dikenli çalılıklarda yetişir.

Kırmızı renkli olan meyve, bir göbeğin etrafında kümelenmiş küçük meyve taneciklerinden oluşur. Her ahududu taneciği ince bir çekirdek içerir. Ahududular tatlı bir aromaya sahiptir.

Ahududu, genelde tane tane atıştırmalık olarak tüketilir. Tatlı bir lezzete sahip olduğundan, salatalara, yoğurtlara katmak,  suyunu sıkmak, sos,  kek, krep, bisküvi ve pasta yapımında kullanmak için de popüler bir meyvedir.

 

Meyvesi dut ve böğürtlene benzeyen ahududu; ülkemizde frambuaz, sultan böğürtleni, ağaç çileği ve dağ çileği olarak da bilinir. Bilimsel adında yer alan “ida” sözcüğü ülkemizde yer alan Kaz Dağı’nın mitolojik adıdır.

Bu nedenle kökeninin Kaz Dağı olduğuna dair görüşler vardır. Yazın ve sonbaharda meyve veren bitkinin meyveleri kırmızı, sulu, etli ve hoş kokuludur. Asya, Avrupa ve

Amerika’da yetişebilen ahududu, ülkemizde Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde doğal olarak yetişir.

Ayrıca özellikle Bursa ilinde farklı çeşitleriyle bahçelerde de üretildiği görülür. Her biri kendi içerisinde farklı türlerde olan çeşitleri vardır. Kara, sarı, kırmızı ve mor ahududu bunlar arasındadır.

Ahududu, protein ve karbonhidrat açısından zengindir. Meyvesi liflidir. C, E ve K vitamini barındırır. Provitamin A, ellagik asit, folik asit, eterik yağ, elma ve limon asidi içerir. Ayrıca içerisinde bol miktarda kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, fosfor, mangan ve bakır bileşeni asitler, pürinli maddeler, reletin, lutein bulundurur. Antosiyanin dışında fenol, flavon ve flavonoid gibi antioksidanlara sahiptir.

BESİN DEĞERLERİ
Porsiyon Miktarı: 
Kalori (kcal) 52
Toplam yağ 0,7 g
Kolesterol 0 mg
Sodyum 1 mg
Potasyum 151 mg
Karbonhidrat 12 g
Diyet Lifi 7 g
Şeker 4,4 g
Protein 1,2 g
A Vitamini 33 IU C Vitamini 26,2 mg
Kalsiyum 25 mg Demir 0,7 mg
D Vitamini 0 IU B6 Vitamini 0,1 mg
B12 vitamini 0 µg Magnezyum 22 mg

Cevap Yazın